Antimikrobiální peptid chrání citrusy před smrtící chorobou

16.8.2021 |

Nový výzkum, vedený vědci z University of California Riverside (UC Riverside), ukazuje, že jedinečný peptid nalezený v rostlině australské limetky může být prevencí i léčbou Huanglongbing (HLB) - celosvětově největšího ničitele citrusových stromů. 

HLB, zvaný též „nemoc žlutého draka“ nebo „zelenání citrusů“, je nemoc vyskytující se u citrusů. HLB je způsobena bakterií Candidatus Liberibacter asiaticus (CLas), kterou na stromy přenáší létající hmyz. Důsledkem onemocnění vznikají hořké a bezcenné citrusové plody. Citlivé jsou na něj všechny komerčně důležité odrůdy citrusů, přesto zatím neexistuje účinný nástroj k léčbě stromů pozitivních na HLB ani k prevenci nových infekcí. HLB tak zlikvidovalo citrusové sady po celém světě, což způsobilo miliardové roční ztráty produkce. 

Výzkum UC Riverside by možná mohl poskytnout dosud nejúčinnější způsob léčby onemocnění pomocí stabilního antimikrobiálního peptidu (SAMP). Tento peptid se přirozeně vyskytuje v citrusům příbuzných rostlinách tolerantních k HLB, jako je např. australská limetka. Hailing Jin, genetik UC Riverside, který vedl výzkum, uvedl, že šroubovicová struktura peptidu podobná vývrtce může rychle propíchnout bakterii, což způsobí únik tekutiny (cytosolu) z buňky a usmrcení bakterie rychleji než antibiotiky, přibližně do půl hodiny. 

Výzkumný tým zkoušel vstříknout peptid také do rostlin již nemocných HLB; rostliny přežily a vyrostly jim zdravé nové výhonky. Infikované rostliny, které nebyly ošetřeny, onemocněly a některé nakonec uhynuly. Peptid tak může nejen zabíjet bakterie, které způsobují onemocnění, ale také může aktivovat vlastní imunitní systém rostliny k inhibici nové HLB infekce a zachránit tak již infikované rostliny. Několik ošetření pak dokáže obojí. 

Kromě své účinnosti proti bakteriím nabízí SAMP oproti současným kontrolním metodám také další výhody. Na rozdíl od většiny antibiotických sprejů, které jsou citlivé na teplo - důležitý atribut pro citrusové sady v horkém podnebí, jako je Florida a Kalifornie - zůstává stabilní a aktivní i při vysokých teplotách. Kromě toho je peptid mnohem bezpečnější pro životní prostředí než jiná syntetická ošetření. 

Technologie SAMP již byla licencována společností Invaio Sciences, jejíž patentovaná technologie vstřikování dále zlepšuje léčbu. Po úspěšných skleníkových experimentech vědci zahájili terénní testy peptidů na Floridě. Studují také, zda peptid může inhibovat onemocnění způsobená stejnou čeledí bakterií, které postihují jiné plodiny, jako jsou brambory a rajčata. Potenciál tohoto objevu řešit nedostatek potravin je tak velký.

 

Zdroje: