Austrálie provádí rozsáhlý experiment s cizrnou odolnou k suchu
18.9.2014 |
Vědci ze Zemědělského ústavu University of Western Australia zkoumají, jak se cizrna přizpůsobuje k suchu, kterému je vystavena v jižní Austrálii ve většině sezón. Sucho je přitom limitujícím faktorem pro dosažení vysokých a stabilních výnosů této plodiny, a tedy i celkové efektivity jejího pěstování.
Cizrna je v celosvětovém měřítku jednou z nejdůležitějších luskovin a nyní také nejhojněji pěstovanou luskovinou v Austrálii. Vysoká poptávka po cizrně je například v Indii, která je známá největším zastoupením vegetariánů mezi obyvateli.
Na základě předchozího výzkumu, který čítal široké spektrum různých linií cizrny, bylo vybráno 10 linií se stejným časem kvetení. V universitním skleníku jsou použity ke zjišťování fyziologických a biochemických mechanizmů adaptace na sucho. Součástí studie resistence k suchu je sledování vodního potenciálu listů, vlastností a změn v rostlině při výměně plynů, míra naplnění semen, úloha abscisové kyseliny a enzymů klíčových ve vývoji semen.
Projekt je součástí mezinárodní spolupráce nazvané Australia-India Strategic Research Fund Grand Challenge project GCF010013: Genomics Approaches for Stress Tolerant Chickpea. Partnery tohoto projektu jsou: Australian Centre for Plant Functional Genomics (ACPFG), South Australian Research and Development Institute (SARDI), University of Melbourne, RMIT University, University of Queensland, ICRISAT a několik dalších indických výzkumných pracovišť.
Zdroj: