Banány s vyšším obsahem β-karotenu

  • organismus: banánovník
  • nová vlastnost: zvýšený obsah β-karotenu
  • zacíleno na: spotřebitele
  • technika vzniku: CRISPR/Cas9
  • povoleno v EU: ne

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

Banány jsou cenným zdrojem sacharidů, vitamínů, vlákniny, minerálů a dalších bioaktivních sloučenin a patří tak mezi nejvýznamnější ovocné plodiny na světě. Většina komerčně pěstovaných banánovníků je ale odvozena od odrůdy Cavendish (genom AAA), který má přirozeně nízký obsah β-karotenu (1,05-30,10 μg/g) v dužině zralého ovoce. Zavádění nových vlastností u banánovníků čelí značným problémům: jejich triploidní genom a partenokarpická povaha (schopnost plodit i bez opylení) způsobují, že plody jsou prakticky bez semen, a komplikací je také jejich dlouhý životní cyklus. Vědci se přesto zaměřili na možnost zvýšení obsahu provitaminu A (β-karotenu) v banánech, aby zlepšili jeho biologickou dostupnost, navýšili příjem β-karotenu z vegetariánské stravy a tím snížili prevalenci klinického i subklinického nedostatku vitaminu A u lidí. Poměr zastoupení karotenů v ovocných plodech určují enzymy lykopencyklázy, které mění lykopen buď na α-karoten (lykopen epsilon-cykláza, LCYε) nebo β-karoten (lykopen beta-cykláza, LCYβ). Prokázalo se, že řízená editace genu pro LCYε pomocí technologie CRISPR/Cas9 vede ke vzniku tzv. indelů (záměně, vložení, případně ztrátě jedné či několika bází) v cílené oblasti genu. To vede k předčasnému ukončení tvorby proteinu LCYε, a tak i modifikaci metabolického toku pro biosyntézu β-karotenu v banánech. U editovaných linií došlo ve srovnání s kontrolními rostlinami až k šestinásobnému zvýšení hladiny β-karotenu (~24 μg/g) v dužině zralých banánů. Tyto linie také vykazovaly buď nepřítomnost, nebo významné snížení hladin luteinu a α-karotenu. Výše uvedeným způsobem byly vytvořeny stabilní editované linie pro dva odlišné kultivary, Grand Naine (genom AAA) a Rasthali (genom AAB), a to bez významného účinku na jejich původní agromorfologické parametry. Využití technologie CRISPR/Cas9 pro manipulaci s biosyntetickou dráhou karotenoidů by tak mohlo být preferovanou strategií pro vývoj banánů obohacených β-karotenem. 

Aktualizace ke dni: 30.1.2025

Původní vědecký zdroj
Kaur, N., Alok, A., Shivani, Kumar, P., Kaur, N., Awasthi, P., et al. CRISPR/Cas9 directed editing of lycopene epsilon-cyclase modulates metabolic flux for β-carotene biosynthesis in banana fruit. Metabolic engineering, 2020, 59, 76-86. doi: 10.1016/j.ymben.2020.01.008