Citrusy rezistentní vůči rakovině citrusů
Rakovina citrusů je bakteriemi (Xanthomonas citri subsp. citri (Xcc)) způsobené onemocnění, které vede ke značnému snížení úrody ve všech pěstitelských oblastech citrusů na světě.
V současné době je primární strategie boje proti rakovině citrusů založena na integrovaném přístupu, který spočívá v produkci sazenic bez výskytu chorob, kácení napadených stromů a používání antibiotik. Tyto metody mají ale značné nevýhody, jako je vysoká cena, rizika pro zdraví lidí a zvířat a negativní dopad na životní prostředí.
Z dlouhodobého hlediska je šlechtění odrůd odolných vůči rakovině citrusů důležitým alternativním přístupem.
Vědci z Floridské univerzity v Gainesville dokázali eliminovat gen CsLOB1 v grapefruitu metodou CRISPR/Cas9. Takto upravené rostliny vykazovaly v následných studiích, na rozdíl od kontrolní skupiny, zlepšenou odolnost proti rakovině citrusů.
Vědci z Jihozápadní univerzity v Číně vypnuli stejný gen v pomerančích, aby vyvinuli pomeranče rezistentní na rakovinu.
Aktualizace ke dni: 5.12.2024
Původní vědecké zdroje:
Jia, H.; Zhang, Y.; Orbović, V.; Xu, J.; White, F. F.; Jones, J. B.; Wang, N. Genome editing of the disease susceptibility gene CsLOB1 in citrus confers resistance to citrus canker. Plant Biotechnol. J. 2017, 15, 817–823. doi:10.1111/pbi.12677
Peng, A.; Chen, S.; Lei, T.; Xu, L.; He, Y.; Wu, L.; et al. Engineering canker-resistant plants through CRISPR/Cas9-targeted editing of the susceptibility gene CsLOB1 promoter in citrus. Plant Biotechnol. J. 2017, 15, 1509–1519. doi.org/10.1111/pbi.12733