Geneticky modifikované fialové rajče schváleno v USA
26.9.2022 |
Dne 7. září 2022 vydal Úřad pro kontrolu zdraví zvířat a rostlin (APHIS) při Ministerstvu zemědělství USA (USDA) zprávu o geneticky modifikovaném (GM) fialovém rajčeti od společnosti Norfolk Plant Sciences. Rajče, které bylo upraveno tak, aby se změnila jeho barva a zároveň se zvýšila jeho nutriční kvalita, lze nyní v USA bezpečně pěstovat a používat k dalšímu šlechtění.
Odrůdy fialových rajčat existují již několik let, ale v jejich dužině se nehromadilo dostatečné množství zdravých látek – antokyanů. Ty jsou významnou skupinou polyfenolických sloučenin patřících do třídy flavonoidů. V potravinách rostlinného původu je přítomnost antokyanů spojována s prevencí proti ischemické chorobě srdeční (nedokrevnost srdce), proti ateroskleróze vyvolané cholesterolem, ale také v prevenci proti diabetu nebo obezitě. Zároveň mají protizánětlivé a antikarcinogenní účinky.
V rajčatech se geny pro produkci těchto antokyanů nachází přirozeně, ale většinou nejsou „zapnuty“. Do nových GM fialových rajčat byly proto přidány dva geny, které fungují jako „zapnuté spínače“. Podařilo se tak docílit toho, aby se antokyany vytvářely v celém rajčeti, nejen ve slupce.
U těchto GM rajčat již bylo ověřeno, že nepředstavují zvýšené riziko výskytu škůdců rostlin ve srovnání s jinými pěstovanými rajčaty, což podpořilo jejich schválení.
Zdroje: