Geneticky upravená vejce bez alergenů označena jako bezpečná
21.8.2023 |
Japonští vědci vyvinuli slepičí vejce, která by mohla být bezpečnou alternativou pro lidi trpící alergií na vaječný bílek. Tato alergie patří mezi nejčastější alergie především u dětí a může se projevovat řadou příznaků jako zvracením, žaludečními křečemi, dýchacími potížemi, kopřivkou nebo otoky. Kvůli této alergii navíc nelze alergickým jedincům aplikovat některé vakcíny proti chřipce.
Díky technologii úpravy genomu se podařilo vyvinout vejce, která neobsahují protein způsobující alergie na vaječný bílek. Jednalo se o tzv. OVM-knockout, kdy byl cílem protein nazývaný ovomukoid, tvořící přibližně 11 % veškerého proteinu ve slepičích bílcích. Nejprve bylo nutné detekovat a eliminovat ovomukoidový protein v bílcích. Tato úprava byla provedena pomocí techniky TALEN, cílící na část RNA, kódující specifické proteiny. Výsledná vejce byla následně pečlivě testována a bylo ověřeno, že neobsahují žádné formy ovomukoidního proteinu.
Ryo Ezaki, odborný asistent na Graduate School of Integrated Sciences for Life na Hirošimské univerzitě v Japonsku, zdůraznil důležitost bezpečnostního hodnocení geneticky upravených vajec pro lidskou spotřebu. Potvrdil, že vejce snesená homozygotními slepicemi s OVM-knockoutem nevykazovala žádné zjevné abnormality a ovomukoid nebyl přítomen v žádné formě.
Je však i nadále nezbytné, aby vědci prováděli další imunologické a klinické studie a testy zaměřené na bezpečnostní profil těchto nových slepičích vajec. Zvláště je důležité sledovat, jak na tato vejce reagují lidé s extrémní alergií, u nichž může alergickou reakci vyvolat i velmi malé množství ovomukoidu. Předběžné výsledky ukazují, že geneticky upravená vejce jsou méně alergenní než ta standardní a lze je bezpečně používat v tepelně zpracovaných potravinách. Tento poznatek představuje slibné řešení nejen pro alergii na potraviny, ale také pro alergické reakce na vakcíny.
Zdroje:
- https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=20201
- https://www.hiroshima-u.ac.jp/en/news/76883