Japonsko zahájilo prodej geneticky upraveného pražmana

3.1.2022 |

Po geneticky upraveném (gen. editovaném - GE) lososovi se ve světě začínají objevovat i další GE druhy ryb. V Japonsku byl v říjnu 2021 uveden na trh GE pražman, známý pod japonským názvem „Madai“, který je v této oblasti velmi oblíbený. 

Vývoj GE pražmana byl iniciován startupem Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s Kjótskou Univerzitou, Kindai Univerzitou, Ministerstvem zdravotnictví, práce a sociálních věcí a Ministerstvem zemědělství, lesnictví a rybolovu

Ke genetické úpravě byla použita metoda CRISPR, pomocí níž byl knokautován protein myostatin, který reguluje růst svaloviny tak, že zabraňuje jejímu nadměrnému růstu. Vyřazením proteinu z funkce bylo docíleno výrazného navýšení konzumovatelné svaloviny v GE pražmanovi oproti konvenčním druhům, a to až 1,6násobně. Jeho chov by tak mohl být součástí strategií na zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci.

Uvedení GE lososa AquAdvantage společnosti AquaBounty Technologies, jež byl geneticky upraven pro rychlejší růst, na trh bylo povoleno v USA v roce 2015 a v Brazílii v roce 2021. Povolení japonského GE pražmana ke konzumaci je tak jedním z dalších milníků v relativně krátké historii prodeje GE živočichů.

GE pražman (vlevo) ve srovnání s klasickým druhem (vpravo), zdroj: Dr. Masato Kinoshita, Kyoto University and Dr. Keitaro Kato, Kindai University

 

Zdroje: