Kvasinkové probiotikum v boji proti nádorům trávicího traktu

17.2.2025 | Tereza Branyšová

Vědecký tým z Washington University School of Medicine v St. Louis dosáhl významného pokroku v léčbě nádorů trávicího traktu. Pomocí kvasinkového probiotika, které dodává imunoterapii přímo do střeva, se jim podařilo zmenšit nádory u myší. Tato inovativní strategie, popsaná v časopise Cell Chemical Biology, nabízí novou naději v boji proti těžko dostupným střevním nádorům a představuje přizpůsobitelný systém, který by mohl být využit i pro léčbu dalších střevních onemocnění.

Závažnost problematiky rakoviny trávicího traktu podtrhují alarmující statistiky. Tato onemocnění, zahrnující rakovinu žaludku, jater, jícnu, slinivky břišní a tlustého střeva, představují více než čtvrtinu všech nádorových onemocnění. V současnosti s těmito diagnózami žije více než pět milionů lidí a jejich počet neustále roste. Každoročně si tato onemocnění vyžádají téměř čtyři miliony životů. K vysoké úmrtnosti přispívá zejména pozdní odhalení, které je částečně způsobeno anatomickou komplexností trávicího systému – jeho délkou a různorodostí orgánů a tkání, což komplikuje diagnostické zobrazování a odběr vzorků.

Současná imunoterapeutická léčba rakoviny trávicího traktu naráží na významné překážky. Ačkoliv je imunoterapie slibnou léčebnou metodou, která zapojuje imunitní systém do boje proti rakovině, u nádorů zažívacího traktu měla doposud jen omezený úspěch. Intravenózně podávané léky často vykazují omezenou účinnost, protože jejich bezpečné dávky nemusí být dostatečné k tomu, aby se dostaly do místa nádoru a byly účinné. Perorální imunoterapeutické přípravky by sice mohly přímo zasáhnout obtížně dostupné nádory, ale jejich účinné látky se v agresivním prostředí trávicího traktu rozkládají předčasně. Zde vstupují do hry probiotika, která dokáží odolat žaludeční kyselině a trávicím enzymům.

Výzkumníci využili kvasinky Saccharomyces cerevisiae var. boulardii, které jsou běžně používaným a bezpečným probiotikem. Tento mikroorganismus má několik klíčových výhod: má poměrně nízkou pravděpodobnost výměny genetického materiálu s jinými mikroby a neusazuje se trvale v trávicím traktu. Navíc disponuje přirozenými protinádorovými vlastnostmi, u kterých bylo zjištěno, že potlačují některé typy rakovinných buněk. Vědci tyto kvasinky geneticky upravili tak, aby produkovaly speciální protinádorové léky – inhibitory kontrolních bodů imunitního systému, které narušují schopnost nádorů zneužívat určité mechanismy, díky kterým se schovávají před imunitním systémem. Imunitní systém tak může nádorové buňky odhalit a zničit.

Výsledky experimentů na myších s kolorektálním karcinomem jsou nadějné. U jedinců, kterým bylo podáváno probiotikum vytvářející lék, bylo zjištěno méně nádorů než u těch, kterým byly podávány imunoterapeutické léky systémově (tzn. do celého těla, např. injekčně). 

Použití kvasinek jako systému podávání může být navíc přizpůsobeno pro další gastrointestinální onemocnění. Výzkumníci v současné době pracují na modifikaci systému pro boj proti bakterii Clostridium difficile, která způsobuje závažné střevní infekce. Cílená terapie zaměřená přímo na tuto bakterii nebo její toxiny by mohla v budoucnu nahradit použití antibiotik, která často poškozují i prospěšnou střevní mikrobiotu.

 

Zdroje: