Modré růže již brzy na našich zahradách

12.11.2018 |

Dlouhá léta se nedařilo šlechtitelům vyvinout růži modré barvy. Prozatím neutuchající poptávku po modrých růžích řeší prodejci květin ponořením růží do barvy. Složení barviva a technologie jsou know-how každé firmy. Všichni se ale potýkají s nevýhodami barvení. Výsledná barva není stabilní, bledne, může barvit a lišit se v odstínech růže od růže.

Naději na úspěch vyšlechtit opravdovou modrou růži daly až nové biotechnologie. Vědci nalezli dva bakteriální enzymy, které dokáží změnit běžnou složku okvětních bílých lístků L-glutamin do modré barvy v odstínu indigo. Bakterie Agrobacterium tumefaciens byly do bílých okvětních lístků vpraveny injekcí a následně přenesly geny produkující pigment do genomu růže.

Výsledná modrá barva růže byla jen krátkodobá a vyskytovala se ve skvrnách. I přesto vědecký tým konstatoval, že se jedná o první vyrobenou modrou růži na světě. V dalším výzkumu se vědci chystají zaměřit na to, aby růže produkovala enzymy sloužící ke změně barvy sama bez nutnosti asistované injektáže. Podrobnější informace o studii naleznete v článku American Chemical Society.

 

Zdroj:

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16915