Nové číslo bulletinu Svět biotechnologií - Pivovarnictví budoucnosti: Produkce piva s využitím nových genomických technik

18.11.2024 | Simona Lencová

Pivo je odnepaměti považováno za český národní nápoj a stalo se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství. I do oblasti pivovarnictví však zasahují dopady klimatických změn a je na místě hledat způsoby, jak udržet kvalitu základních pivovarských surovin. Jednou ze slibných možností je využití nových genomických technik (NGT), které již byly úspěšně využity pro cílené úpravy ječmene, chmele i kvasinek. Na toto téma je zaměřeno naše letošní číslo pravidelného bulletinu Svět biotechnologií.

Pomocí NGT již bylo dosaženo mnoha úspěchů významných pro pivovarnictví. Kromě zvýšení odolnosti ječmene a chmele vůči nepříznivým vlivům, jako je sucho či napadání škůdci, bylo pomocí NGT dosaženo i cílených úprav kvasinek, a to například za účelem snížení tvorby nežádoucího diacetylu nebo zvýšení produkce příjemných aromat a chutí. NGT se tak pomalu ale jistě dostávají do popředí technologického pokroku v pivovarnictví a nemalý podíl na tom mají právě čeští vědci, jimž se v roce 2021 podařilo jako prvním na světě upravit chmel pomocí metody CRISPR/Cas9.

Toto a mnohem více se dozvíte na stránkách bulletinu, jež je ke stažení níže. Přejeme Vám příjemné čtení, nejlépe se sklenkou svého oblíbeného, dobře vychlazeného piva!