Novinky v oblasti NBT XV.
30.8.2019 |
Letos poprvé byl na trh s potravinami uveden produkt nových technik šlechtění. Jedná se o sójový olej Calyno vyrobený z genově editované sóji. V porovnání s běžným sójovým olejem má méně nasycených mastných tuků (20 %), více kyseliny olejové (80 %) a nulový obsah trans tuků. Ideální je tedy při použití v potravinářském průmyslu a v restauracích na smažení. Pěstitelé se dlouho snažili dosáhnout těchto vlastností různými šlechtitelskými technikami. Až ale technikou CRISPR bylo možné přesně zacílit uvedené vlastnosti bez přenosu genů. Právě díky této použité technice nepodléhá sója v USA legislativě o geneticky modifikovaných organismech (GMO). Vstup na trh bude tedy jednodušší. Navíc vývoj genotypu za pomocí genetické editace stojí desetinu oproti produkci nového GMO. Univerzitám, nízkonákladovým projektům, veřejným institucím apod. po celém světě dávají tak inovativní techniky šlechtění možnost pracovat na vývoji nových odrůd rostlin. Více naleznete v BlogActiv.eu.
Pěstitelé citrusů v jižních částech Evropy by mohlo zajímat, že čínští vědci vyvinuli pomeranče odolnější vůči rakovině citrusů. Tato nemoc je noční můrou pěstitelů citrusů po celém světě. Ničí plody rostlin a dochází tak k obrovským ztrátám na úrodě. Nejdříve bylo zjištěno, že gen CsWRKY22 je zodpovědný za imunitu rostliny. Při použití techniky CRISPR-Cas9 Lijuan Wang a jeho kolegové dokázali získat pozměněné rostliny vykazující nižší citlivost na rakovinu citrusů. Systém CRISPR-Cas9 se ukázal jako efektivní nástroj ke zlepšení odolnosti vůči nemocem u citrusů. O podrobnostech se dočtete ve vědeckém článku Plant Biotechnology Reports.
Vědci z Naturegenic informovali ve své studii o nové metodě genetického inženýrství, která používá přednastavený komplex proteinu Cas9 a ribonukleové kyseliny (CRISPR Cas9 ribonucleoprotein (RNP)). Vědci vytvořili rostlinu o požadovaných vlastnostech z jednoduché buňky protoplastů za pomocí ribonukleové kyseliny. Při použití technologie regenerace protoplastů je možné získat rostliny o požadovaných vlastnostech mnohem bezpečněji, přesněji a v kratší době. Více naleznete v Transgenic Research.
Technika CRISPR-Cas9 se také osvědčila při mutagenezi proteinů u sóji. Semena sóji jsou velmi cenným zdrojem proteinů pro celosvětový potravinářský i krmivářský průmysl. Upravená verze genů, které kódují proteiny konglycinin a glycinin, zajišťuje relativně velké množství proteinů, což následně pozitivně ovlivňuje vlastnosti potravin. Výsledek studie umožní pěstitelům sóji vývoj nových druhů sóji se změněným množstvím bílkovin v semenech. Další informace se dočtete v BMC Research Notes.
Zdroj:
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17596
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17657
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17683
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17677