Referenční genom tilapie umožní posílení globální potravinové bezpečnosti

5.6.2023 |

Společnosti Earlham Institute, Roslin Institute a WorldFish zveřejnily první kompletní referenční genom pro geneticky vylepšený kmen tilapie, který má potenciál ke zlepšení globální potravinové bezpečnosti.

Tilapie nilská (Oreochromis niloticus) je třetím nejvíce chovaným druhem ryb na světě. Její oblíbenost je z velké části přisuzována neustálému úsilí lidí o šlechtění druhů, které mohou rychle růst a přibírat na váze.

Program pro vývoj geneticky upravené farmové tilapie (Genetically Improved Farmed Tilapia - GIFT), vedený společností WorldFish, umožnil vznik jednoho z elitních kmenů tilapie, který se dnes vyskytuje a je distribuován po celém světě, díky selektivnímu šlechtění. Pro urychlení vývoje vylepšených druhů GIFT prostřednictvím genomové selekce, pracovali výzkumníci z institutů Earlham a Roslin na vytvoření úplného a vysoce kvalitního referenčního genomu z tkání ryb poskytnutých WorldFish. Genom byl poté anotován pomocí špičkového přístupu vyvinutého Swarbreck Group v Earlham Institute. 

WorldFish, kteří vedou další vývoj GIFT, mohou nyní používat referenční genom jako základ pro práci při hledání prospěšných vlastností.

GIFT byl původně vyvinut z kombinace komerčních a divokých jedinců tilapie nilské, a také křížením s jinými druhy. Pomocí genomů blízce příbuzných druhů, včetně tilapie mosambické (O. mossambicus) a tilapie zlaté (O. aureus), byli vědci schopni odhalit, do jaké míry mohl genetický materiál v minulosti přecházet mezi druhy a identifikovat konkrétní oblasti v genomu GIFT. V genomu GIFT vědci našli více než 11 milionů bází genomového materiálu O. mossambicus, včetně genů spojených s imunitou a rychlostí růstu. Jejich objev bude užitečný v budoucích šlechtitelských programech. 

Získaná genomová sekvence může být rovněž přínosem pro chovatele ryb, kteří chtějí vyvinout větší a rychleji rostoucí druhy tilapie s lepší odolností vůči klimatickým změnám. Takové druhy snižují produkční rizika pro chovatele ryb a zvyšují výnosy výživných živočišných bílkovin pro rostoucí světovou populaci.


Zdroje: