Sója s vylepšenou kvalitou oleje

  • organismus: sója
  • nová vlastnost: vylepšená kvalita oleje
  • zacíleno na: spotřebitele
  • technika vzniku: TALEN
  • povoleno v EU: ne

(c) Daria Chrobok, DC SciArt

Sójový olej má široké využití a obsahuje velké množství zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin. Nicméně při pečení nebo smažení na olejích s vysokým obsahem těchto mastných kyselin mohou vznikat nežádoucí degradační produkty, které ovlivňují nejen chuť, ale mohou působit i rakovinotvorně.

Aby se tomu zabránilo a zajistila se lepší stabilita oleje během smažení, byl tuk často uměle ztužen, což vedlo ke zvýšení obsahu transmastných kyselin. Ty hrají negativní roli ve vývoji kardiovaskulárních chorob, a jejich obsah v potravinách by měl být co nejnižší.

Vědci z americké biotechnologické společnosti Calyxt použili jako alternativu ke ztužování tuků šlechtitelskou technologii TALEN, aby vyvolali dvě specifické změny přímo v genomu sóji.

Zpracované sójové boby takto genově upravené sóji obsahují méně polynenasycených mastných kyselin, které jsou při pečení a smažení nežádoucí. Zároveň se však významně zvýšil podíl (z cca 20 % na cca 80 %) jiné, zdraví prospěšné nenasycené kyseliny, a to kyseliny olejové, která je tepelně a oxidačně stabilní. Výsledkem je, že se během pečení nebo smažení vytvoří méně škodlivých vedlejších produktů, a průmyslové ztužování není nutné.

Odrůda vyvinutá tímto způsobem se již komerčně pěstuje a prodává v USA, kde není klasifikována, ani regulována jako GMO (geneticky modifikovaný organismus).

Aktualizace ke dni: 1.2.2024


Původní vědecký zdroj:
Demorest, Z.L.; Coffman, A.; Baltes, N. J.; Stoddard, T. J.; Clasen, B. M.; Luo, S.; et al. Direct stacking of sequence-specific nuclease-induced mutations to produce high oleic and low linolenic soybean oil. BMC Plant Biol. 2016, 16, 225–232.
doi:10.1186/s12870-016-0906-1