Sójové boby jako nový producent kaseinu na výrobu sýra?
6.12.2021 |
Kasein je bílkovina obsažená z 80 % v kravském mléce a představuje dobrý zdroj aminokyselin. Dodává sýrům veškerou jejich funkčnost včetně tažnosti a schopnosti tání. Část spotřebitelů však díky alergii na kasein a intoleranci laktózy nemůže běžné sýry konzumovat. Toto omezení se rozhodla řešit Magi Richani ve svém start-upu Nobell Foods zaměřenému na produkci rostlinného kaseinu pro výrobu vegetariánských náhrad sýrů.
Její společnost využívá k produkci kaseinu geneticky upravené sójové boby. Po více než čtyřech letech výzkumu se jim podařilo objevit způsob, jak vyrobit rostlinný kasein se stejnou chutí a texturou, jako má klasický kasein z kravského mléka.
Benefitem je bezesporu i to, že při jeho výrobě nedochází (narozdíl od běžného chovu skotu) k poškozování životního prostředí.
Tým ze společnosti Nobell Foods se zaměřuje na výrobu mozzarelly a čedaru, tedy dva druhy sýrů, které tvoří 60 % spotřebovaného sýra v USA. Sýry budou k dispozici na trhu koncem roku 2022 nebo začátkem roku 2023.
Zdroje:
- https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=19013
- https://innovature.com/article/one-plant-based-cheese-pizza-coming