Věda a výzkum - NBT

Novinky v oblasti NBT - XI.

Naději na zlepšení stravovacích návyků dostali lidé trpící celiakií, tzn. alergií na lepek. V současné době se dokonce odhaduje, že asi 6 % evropské populace je na něj alergických nebo citlivějších. Ačkoliv může lepek...

Novinky v oblasti NBT - X.

Genetická editace dokáže za pomocí systému CRISPR-Cas9 vylepšit vlastnosti odrůd pšenice. Nové moderní technologie objasňují molekulární základ jednotlivých vlastností rostlin a umožňují úpravu genů, které tyto vlastnosti...

Novinky v oblasti NBT - IX.

Vědecký výzkum v oblasti moderních biotechnologií se aktuálně mj. zaměřuje na jablka a hroznové víno. Informace z těchto výzkumů budou jistě zajímat i české zemědělce, neboť  v ČR jsou vhodné podmínky pro...

Novinky v oblasti NBT - VIII.

Rajčata jsou celosvětově oblíbenou potravinou, a proto jsou současně zajímavou plodinou pro šlechtitele. K sadbě si pěstitelé mohou zvolit rajčata odolná vůči nemocem, různých tvarů a barev. Věda jde ale i v tomto směru dál....

Novinky v oblasti NBT - VII.

Vědecký tým Severozápadní zemědělské univerzity v Číně použil techniku CRISPR-Cas9 na umlčení genů GmSnRK1.1 a GmSnRK1.2 u sóji. Studie ukázala, že vyřazení těchto genů snížilo citlivost kořenového systému na kyselinu...