Věda a výzkum - NBT

Novinky v oblasti NBT XV.

Letos poprvé byl na trh s potravinami uveden produkt nových technik šlechtění. Jedná se o sójový olej Calyno vyrobený z genově editované sóji. V porovnání s běžným sójovým olejem má méně nasycených mastných tuků...

Novinky v oblasti NBT XIV.

Pšenice je třetí nejvíce pěstovanou plodinou na světě (po kukuřici a rýži), zaujímá obrovské množství půdy a je nosným pilířem pro potravinářství. Vědci z Kansaské státní univerzity se proto ve svém výzkumu...

Novinky v oblasti NBT XIII.

Na Kolumbijské univerzitě v USA vyvinuli s pomocí techniky CRISPR nejmenší rajče na světě. Genetický materiál byl získán z odrůdy cherry, která byla předmětem studií 10 let. Nejmenší rajče na světě má vše jako jiné...

Rýže obohacená o lignin

Lignocelulózová biomasa z buněčných stěn rostlin je nejrozšířenějším obnovitelným zdrojem. Ligniny, které tvoří 15 - 30 % lignocelulózové biomasy, vyplňují meziprostory polysacharidů rostlinných buněčných stěn, tedy...

Novinky v oblasti NBT XII.

Nové techniky šlechtění rostlin nadále zažívají veliký rozmach.Kalifornští vědci uveřejnili v odborném časopisu Nature Nanotechnology výsledky použití nové techniky, která dokáže pozměnit vlastnosti rostlin za pomocí...

Novinky v oblasti NBT - XI.

Naději na zlepšení stravovacích návyků dostali lidé trpící celiakií, tzn. alergií na lepek. V současné době se dokonce odhaduje, že asi 6 % evropské populace je na něj alergických nebo citlivějších. Ačkoliv může lepek...

Novinky v oblasti NBT - X.

Genetická editace dokáže za pomocí systému CRISPR-Cas9 vylepšit vlastnosti odrůd pšenice. Nové moderní technologie objasňují molekulární základ jednotlivých vlastností rostlin a umožňují úpravu genů, které tyto vlastnosti...