Věda a výzkum - NBT

Novinky v oblasti NBT - IX.

Vědecký výzkum v oblasti moderních biotechnologií se aktuálně mj. zaměřuje na jablka a hroznové víno. Informace z těchto výzkumů budou jistě zajímat i české zemědělce, neboť  v ČR jsou vhodné podmínky pro...

Novinky v oblasti NBT - VIII.

Rajčata jsou celosvětově oblíbenou potravinou, a proto jsou současně zajímavou plodinou pro šlechtitele. K sadbě si pěstitelé mohou zvolit rajčata odolná vůči nemocem, různých tvarů a barev. Věda jde ale i v tomto směru dál....

Novinky v oblasti NBT - VII.

Vědecký tým Severozápadní zemědělské univerzity v Číně použil techniku CRISPR-Cas9 na umlčení genů GmSnRK1.1 a GmSnRK1.2 u sóji. Studie ukázala, že vyřazení těchto genů snížilo citlivost kořenového systému na kyselinu...

Novinky v oblasti NBT - VI.

Rýže je jednou z nejdůležitějších plodin k zajištění dostatku potravin pro rychle rostoucí populaci. Pokud dokážeme při pěstování této rostliny omezit používání hnojiv, pak eliminujeme značné negativní dopady na...

Rostliny odolnější k nemocem

Rostliny již lze v dnešní době upravit tak, aby lépe odolávaly chorobám, a mohly mít vysoké výnosy. V časopisu Synthetic Biology byl aktuálně publikován výzkum britských vědců vedený profesory Declanem Batesem...

Novinky v oblasti NBT - V.

Dali byste si růžová rajčata? Evropský spotřebitel by asi kroutil nesouhlasně hlavou - přece čím červenější, tím lepší. S tímto názorem se ale neztotožňují některé asijské státy. Dle preferencí v Číně i v Japonsku...

Novinky v oblasti NBT - IV.

Švédští vědci nyní zamotali ještě více hlavy našim zákonodárcům. Mariette Andersson s kolegy ze Švédské univerzity prezentovali výsledky z výzkumu zaměřeného na gen, který je zodpovědný za syntézu škrobu u bramboru....