Je to nebo není GMO?
Tato otázka se momentálně diskutuje v politických i vědeckých kruzích EU u nových genových (biotechnologických) technik šlechtění, ve zkratce NBT. NBT jsou horkým bramborem na bruselském poli. Jedná se o nové metody...
Tato otázka se momentálně diskutuje v politických i vědeckých kruzích EU u nových genových (biotechnologických) technik šlechtění, ve zkratce NBT. NBT jsou horkým bramborem na bruselském poli. Jedná se o nové metody...
Díky 7. Rámcovému programu EU se podařilo sestavit a v červenci t.r. zveřejnit databázi IPAFEED, která je rozsáhlým zdrojem informací o vlivu geneticky modifikovaných (dále GM) krmiv na zdraví hospodářských zvířat. Jednalo se...
Tým vědců z německých společností Nomad Bioscience a Icon Genetics objevil novou strategii, jak bojovat proti nemocem způsobeným konzumací kontaminovaných potravin. Pomocí genového inženýrství vyprodukovali ve vybraných...
Na holandské univerzitě v Delftu – Delft Univerzity of Technology – právě probíhá průzkum, který se zaměřuje na otázku motivace vědců ke spoluúčasti na tvorbě legislativy v oblasti biotechnologií. I čeští...
V USA se, dle článku "Seeds of change" v časopise Nature, letos zaseje herbicidně tolerantní řepka, kterou však producent – firma Cibus nepovažuje za geneticky modifikovaný organismus (dále „GMO“). Zmiňovaná řepka vznikla...
Fotosyntéza je důležitý fyziologický proces v rostlině, který zajišťuje autotrofní výživu. Na tento proces se zaměřil tým tvořený americkými a čínskými vědeckými pracovníky z partnerských pracovišť – University of...
O dvacetiletém výzkumu v oblasti geneticky modifikovaných (GM) plodin pojednává článek Dr. Ing. Jaroslava Salavy z VÚRV Praha, v.v.i., který na svých stránkách uveřejnil portál Gate2Biotech dne 16. 3. 2015. Autor zde...
Ačkoliv je u řady rostlin již sekvencován kompletní genom a jejich geny identifikovány, funkce mnoha těchto genů zůstává stále neznámá. Tým výzkumníků z japonského RIKEN Center for Sustainable Resource Science vyvinul novou...
Sympozium se uskutečnilo v Des Moines, Iowa, ve dnech 15. - 17. října 2014. Téma znělo: „Největší výzva v lidské historii: Dokážeme trvale zajistit potravu pro 9 miliard lidí na naší planetě v roce 2050?“...
Chile vyvíjí novou technologii založenou na využití rostlin k boji proti znečištění vznikajícímu v důlním průmyslu. Chilští vědci z University of Santiago vyvinuli technologii známou pod pojmem fytostabilizace (angl....
Brazílie je druhým největším pěstitelem geneticky modifikovaných (GM) plodin. V současnosti se chystá na pěstování GM eukalyptů firmy FuturaGene, která je se svými provozy v Brazílii, Číně a Izraeli...
Konsorcium vědců obdrželo grant od National Science Foundation ve výši 20 milionů dolarů, aby zkoumalo účinky změn klimatu na plodiny. V konsorciu jsou vědecké týmy z University of Missouri, Washington University, Saint...
Vědci ze Zemědělského ústavu University of Western Australia zkoumají, jak se cizrna přizpůsobuje k suchu, kterému je vystavena v jižní Austrálii ve většině sezón. Sucho je přitom limitujícím faktorem pro dosažení vysokých...
V červnu 2014 byla v časopise Food Chemistry uveřejněna studie autorů z Norska a Velké Británie, která se zabývá rozdíly ve složení sóji pěstované různými způsoby - Bøhn T., Cuhra M., Traavik T., Sanden M.,...
Mezinárodní vědecký tým sekvenoval kompletní genom africké rýže (Oryza glaberrima). Výzkum byl veden Rodem Wingem, ředitelem Genomics Institute na universitě v Arizoně. Genom africké rýže je důležitý tím, že nese geny...
Biotechnologická firma Sotio zahájila třetí, vrcholnou fázi klinického testování léku na rakovinu prostaty, který vyvíjí. Do mezinárodní studie nazvané Viable bude celkem zařazeno na 1170 lidí z Evropy, USA a Ruska. V moderní...
Zatímco je v Číně rýže nejdůležitější potravinou, je kukuřice stále nejdůležitějším zdrojem krmiv. „Phytase-maize“ je kukuřice geneticky modifikovaná, aby obsahovala enzym fytázu. Klasická kukuřice totiž obsahuje fytáty,...
Na Čínské zemědělské univerzitě provedli výzkumnou studii, která sledovala, jak budou reagovat nosnice na krmivo obsahující geneticky modifikovanou (GM) kukuřici BVLA430101. Jedná se o transgenní kukuřici transformovanou...
Vědci z britského John Innes Centre objevili, že zvýšením obsahu antokyanů v rajčatech se může prodloužit jejich doba trvanlivosti a tedy i prodejnosti v obchodech. O tomto objevu podávajídetailnější informace ve své zprávě...
Seraliniho studie spojující GM kukuřici s nádory potkanů je vyřazena z vědeckých publikací Mezinárodní vědecký časopis Food and Chemical Toxicology vyřadil ze svých vědeckých publikací kontroverzní článek, který tvrdí, že...