Zelená pro růžový ananas

25.4.2017 |

Růžový geneticky upravený ananas, který je běžně v prodeji jako žlutý, dostal „zelenou“ od amerického úřadu FDA (U.S. Food and Drug Administration). Tento úřad posuzuje bezpečnost a nezávadnost potravin a léků uvolněných na trh Spojených států amerických.

Nový ananas byl upraven tak, aby produkoval méně enzymu, který přeměňuje růžový pigment lykopen na žlutý pigment beta karoten. Lykopen je karotenoid, který dodává ovoci a zelenině červenou barvu. Díky lykopenu jsou červená rajčata nebo vodní meloun. Současně se jedná o antioxidant. Nejen že je tedy lykopen běžně a bezpečně konzumován, ale navíc snižuje riziko některých onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob.

Firma Del Monte Fresh Produce (DMFP) se za pomoci nových technologií snaží vyvinout zajímavější a chutnější ovoce pro spotřebitele. Výsledkem je extra sladký růžový ananas. Produkt nechala firma ze své vlastní iniciativy posoudit úřadem FDA. Po posouzení odborníky úřad označil růžový ananas za stejně bezpečný a nutričně bohatý jako jsou běžné odrůdy ananasu. DMFP sice plánuje růžový ananas uvést na trh Spojených států, ale jeho pěstování v současné době řeší s vládou státu Kostarika.

Konzultace produktu s FDA neodpovídá schválení samotného produktu. Firma se tak jen ujistila, že produkt nebude mít v budoucnu komplikovaný přístup na trh.

 

Zdroj:

https://www.fda.gov/food/newsevents/constituentupdates/ucm533075.htm

http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76576.aspx